Iza

Zusjes

Soms is het helemaal niet leuk om een zus(je) of broer(tje) te hebben. Voordat mijn lieve zusje en ik beste vriendinnen werden, hebben we echt wel periodes gehad dat we elkaar helemaal niet lief vonden en dat is nog lief uitgedrukt. We hebben er zelfs nog echte  littekens aan over gehouden.

Een gehandicapt zusje hebben is eigenlijk helemaal niet leuk. Eigenlijk had ik het moment van je zusje stom vinden veel eerder verwacht, want Luna is eigenlijk extreem lief en neemt het altijd voor haar op.
Eindelijk wordt Iza nu een beetje stom. Ik zeg eindelijk, omdat we echt niet willen dat Luna denkt dat ze altijd lief en loyaal moet zijn naar ons toe. Ze moet eerlijk en zichzelf zijn. Ik heb heel wat verhalen gelezen dat het opgroeien en zeker in deze leeftijd met een gehandicapt broertje of zusje echt drama is.

IMG_3373

Het is natuurlijk makkelijk dat je je levende opmaakpop hebt waar je je kunsten op kan vertonen, maar eigenlijk moet je je kleine zusje dingen kunnen leren, samen spelen en vooral ruzie maken. Iza vraagt zelf nooit om aandacht, dus in Iza haar goede periode gaat bijna alle aandacht als Luna thuis is naar Luna of allebei tegelijk.

Als Iza rotdagen heeft, merkt Luna ook dat het de hele dag draait om uitzuigen, vernevelen of geroep: Oh ze gaat weer spugen. Dan kan je ook niet lang met Luna echt spelen.

Dus laatst was dan het moment dat Oma Iza thuis bracht en Luna zei dat Iza toch echt weer mee moest met oma, want ze wilde dat ze alleen met mama en Bobbie was. In een goed gesprek zoals je dat met een vierjarige kan hebben kwam het hoge woord er uit dat Iza altijd maar spuugt, niks kan en dat ze gewoon niet wilt dat Iza er dan is.
Ik kon daar alleen maar in meegaan, want ik heb op die dagen ook geen zin in Iza en vind ik Iza ook niet lief en gezellig en zou ik ook alleen maar willen dat ze gewoon kon lopen en praten. Dan word ik ook boos en is ze gewoon stom.
Nee Mama!! Iza is niet stom!

Natuurlijk is ze soms wel stom, want iedereen is wel eens stom. Ik vind mezelf dan ook stom en weet niet wat het beste is voor lieve Lunaatje. Haar gun ik alles in de wereld. Toch kan ik het niet wegnemen dat ze voor een groot gedeelte opgroeit met haar spugende, niks kunnende, stomme of ook wel gehandicapte zusje. Dat moeten we zeker niet zielig vinden, maar wat had ik Luna veel meer een zorgeloze jeugd gegund.

Dan morgen maar een dagje niet naar school en een lange, zorgeloze, liefdevolle dag met papa en mama in de dierentuin zonder zusje.

IMG_3591

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.