Iza

Wonderkinderen

Gisteren keken we naar de documentaire Wonderkinderen. In eerste instantie dacht ik dat ik het niet heftig zou vinden, maar meer fijn om andere ouders met hun gehandicapte kinderen aan het woord te zien.

Heftig was het zeker, maar ook bewonderenswaardig hoe elke ouder over hun prachtige kind praatte. Vol liefde en aandacht. Hoe ze hun kinderen door en door kennen, zonder dat je er “normaal” mee kan communiceren.

Stuk voor stuk waren het Wonderkinderen. De kinderen die zichzelf wel zielig konden vinden, waren ijzersterk en stonden vol in het leven. De kinderen die eigenlijk weinig beseffen van het echte harde leven staan daardoor zo puur en vrolijk in het leven, dat je daar alleen maar blij van kan worden.

Bij sommige kinderen denk ik dan: oh wat had ik zelfs dit graag voor Iza gewild, maar bij andere kinderen zag je ook de hele zware kanten, waar ook kinderen heel goed beseffen dat ze heel anders zijn.

Vanzelf begon het vergelijken, zoals bij een jongetje die veel epilepsie heeft gehad en ook al vertelt de jonge moeder dit zonder het al te dramatisch te maken, je ziet in wat voor hel ze hebben gezeten, maar er helemaal voor gaan. Er was ook een meis(je) van 22 die in de armen lag van haar moeder en eigenlijk net als Iza niks kon. Vol liefde kijkt ze in haar ogen, zonder reactie terug, maar ze gaat er van uit dat ze alles begrijpt. Gewoon alles vertellen, zingen en dansen. Zo herkenbaar, fijn en mooi om te horen van iemand anders. Ik voel me namelijk wel eens een idioot als ik hele verhalen op hang tegen Iza of alle kinderliedjes zing die ik kan bedenken in verschillende uitvoeringen, want weet zij veel.

Op het einde kwam de opmerking dat sommige ouders graag eens in het hoofd van het kind willen zitten voor een dag, om te kijken en te voelen hoe de wereld voor hun is. En dus eigenlijk ook of je het als ouder goed doet.

Nou ik zou er een moord voor doen om alles over te nemen van Iza, maar als dat niet kan, zou ik het graag een dag willen ervaren, voor haar, voor mezelf, zodat ik misschien nog meer voor haar kan doen, haar begrijpen of nog beter voor haar zou kunnen zorgen

foto (24)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.