Iza

Over mijn lijk

Lekker alleen thuis op donderdagavond, kleine Iza op mijn borst die bijna in slaap valt en goh laat ik Over mijn lijk gaan kijken. Goed idee, Cin, lekker opbeurend, hoor ik jullie denken.
Vooral omdat ik al zo’n lekker emotioneel wrak ben de laatste tijd.

 Maar dat programma heb ik altijd al gevolgd en met diep respect gekeken. Ten eerste is het voor de presentator natuurlijk een zwaar project om zieke jongeren te leren kennen en ze ook letterlijk weer te zien gaan. Ten tweede is het voor de deelnemers vind ik heel knap dat ze laten zien dat het leven mooi klote is, maar toch nog alles er uithalen hoever het mogelijk is.

 Wanneer ik er vroeger naar keek moest ik toch heel vaak denken: Wat praten ze er makkelijk over.
Niet alleen de zieken, maar ook de ouders, familie en vrienden om hun heen. En er ook gewoon grapjes over maken soms.
Nu begrijp ik het helemaal en kan ik er dus echt in mee gaan. Je merkt toch wel erg vaak dat je mensen hoort denken: Hoe kan je er zo makkelijk over praten?
Het is natuurlijk ook zo dat je niet je ziel en zaligheid bij iedereen er uit gooit en wij al helemaal niet. Die mensen zijn eigenlijk maar op één hand te tellen en natuurlijk bij elkaar. Dan kan je even lekker janken en zeuren, maar dat gaat ook voor jezelf niet altijd. Dan ga je er aan onderdoor.
Niet dat je het dan allemaal geaccepteerd hebt, want dat doe je nooit. Ik denk dat ze in het programma het ook niet helemaal accepteren tot het einde er echt bijna is. Net als wij WEL helemaal accepteren dat Iza heel anders is, maar niet dat het er zo somber uitziet zoals iedereen ons die eerste week heeft verteld.
Positief in het leven staan en er makkelijk over praten is soms een soort masker, maar vaak gaat dat ook echt vanzelf. Want zoals Marieke in het programma zegt die mijn leeftijd is en eierstokkanker heeft. Je geniet meer intens van alles wat je doet en iedereen en alles om je heen, maar er is altijd die schaduw.

Die schaduw zal er altijd zijn en blijven.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.