Iza

Kasplantje

De afgelopen weken is door meerdere mensen het woord kasplantje gevallen bij Iza. Door mensen die Iza wel een beetje kennen, maar ook door mensen die Iza niet kennen of zelfs nog helemaal niet ontmoet hebben. Dit zet je wel aan het denken. Is Iza een kasplantje?

image1 (5)

Terug in de tijd toen we in de kraamweek een niet zo gezellig gesprek hadden met de neuroloog op de intensive Care van het VU, vroegen we de kinderneuroloog of Iza een stuk interieur zou worden. Wat natuurlijk eigenlijk hetzelfde is als een kasplantje, al hebben wij dat nooit kunnen zeggen of nooit zo over nagedacht. Meerdere artsen hebben meerdere opties gegeven en eigenlijk had deze neuroloog gelijk. Het zou een meisje worden waar je basaal contact mee kan maken. Toch hielden wij ons vast aan het antwoord van de kinderarts dat hoewel ze niet oud zou worden, dit soort kindjes hele vrolijke kinderen worden.

Dat de naam Iza “Zij die lacht” betekent kwam dan ook wel heel goed uit, maar dat Iza nu al een jaar niet bewust gelachen heeft valt dan wel weer erg tegen. Eigenlijk zijn onze grenzen wat betreft Iza haar bewustzijn wel 100 keer bijgesteld. Als je bedenkt dat we in het begin dachten dat als we maar een vrolijk, zelfetend/drinkend en bewegend meisje zouden hebben, wij al gelukkig zouden zijn. Dat dit alles er niet meer is of nooit is geweest, hebben we ook geaccepteerd. Ook al hopen we nog steeds in een meisje dat er nog uitkomt en stiekem langer mee gaat op een goede manier voor haar en voor ons.  Dan maar niet lopen, kruipen, kijken, handen bewust bewegen, als je maar wat meekrijgt van de wereld, van ons, jezelf en minder ellende.

Natuurlijk gaat ze in kleine stapjes achteruit, langzaam veranderen in een kasplantje. Eigenlijk kan ik me het ook wel voorstellen dat mensen zo denken als ik Iza niet zou kennen. Toch hou ik me vast aan de dingen die ze nog wel doet, ze luistert namelijk heel goed naar me als ik zeg dat op de dagen dat oma oppast ze haar hele broek vol moet poepen.

Gelukkig heeft de Albert Hein nu wel eindelijk een actie die ook voor Iza leuk is. Want ons kasplantje doet het goed bij de moestuintjes!

IMG_4978

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Astrid 01/03/2015 at 18:13
  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.