Iza

Iza in Luna’s leven

Dat wij als ouders opstaan met het verlies van ons kind en ermee naar bed gaan is voor iedereen logisch, al zijn er (gelukkig) maar weinig die echt begrijpen hoe het is om verder te leven zonder 1 van je kinderen. Nu lijkt het voor een kind minder erg om zijn of haar zusje/broertje te verliezen. Ze zijn nog flexibel, gaan sneller door met het leven en hebben nog een heel lang leven voor zich waar nog heel veel in gaat gebeuren. Toch gaat er geen dag voorbij dat Luna het niet over Iza heeft, met haar praat, om haar huilt of lacht. Hier de dagelijkse dingen van Luna met Iza.

Als Luna wakker is en eindelijk aangekleed om naar beneden te gaan komt ze op de trap de megafoto van Iza tegen die ook op haar crematie stond. Daar zeggen we dan Goedemorgen Iza tegen en geven een kusje op haar mond. Eigenlijk ben ik degene die dit wel eens vergeet en als Luna achter me loopt krijg ik echt op mijn kop. Ze heeft gelijk, hoe kan ik dat vergeten? Elke keer denk ik dan ook dat ik hem echt eens schoon moet maken met al die vette kusjes er op.

Overdag is ze er vaak niet mee bezig, veel te druk met andere dingen. Al komt het wel eens voor dat ze verdrietig is op school of thuis. Meestal komt dat voort uit moeheid of iets anders en dan mist ze Iza opeens zo erg. Gelukkig kan ze dit gewoon doen ook op school, want kinderen zijn over het algemeen heel lief. Al is er 1 k*tjoch die een keer de opmerking maakte: Je zusje blijft lekker toch voor altijd dood! Jullie begrijpen dat ik nog wel eens de neiging heb om dit kind per ongeluk te laten struikelen als hij langs me rent. (dat is eigenlijk nog lief uitgedrukt)

Thuis kan ze alles er ook uitgooien als dat moet. Dan komen de tranen en ook de opmerkingen als: Kinderen horen niet dood te gaan en die heeft nog wel een zusje/broertje. Het is ook niet eerlijk en als ouders kan je alleen maar sterk zijn op dat moment. Dan is de rest van de wereld er even niet en houden we elkaar vast, want er valt zo weinig te zeggen. Andersom is dat ook zo, als Luna ziet dat wij het moeilijk hebben, is zij de sterke en komt uit zichzelf dan een dikke knuffel en kusjes geven.

In het begin als ze de urn met Iza op pakte schreeuwde ik altijd: Voorzichtig, niet rennen, kijk uit! Natuurlijk is ze voorzichtig met haar zusje, kusjes geven, op tafel zetten, zelfs naar oma brengen als ze daar blijft slapen als wij er niet zijn. Ik vertrouw Iza altijd aan Luna toe.

Luna vertelt ook vaak aan tafel dat ze met Iza kan praten en dat ze haar kan zien. Ze ziet er nog steeds hetzelfde uit, maar kan wel lopen. Waar ze het samen over hebben zijn, geheimen die papa en mama niet mogen weten. Soms is ze bij oma, maar meestal is ze bij ons. Nu is ze ook vaak bij Grietje in de buik en dan spelen ze met elkaar. (vandaar dat hysterische gedoe in mijn buik) Ik geniet van die verhalen, of het nou fantasie is of niet.

Zelfs als we op de Wii spelen is Iza erbij. Luna heeft een personage van Iza gemaakt, zoals van de rest van de familie. Al is die van Iza wel het mooist met de sterretjes in haar ogen, ik lijk op een moeke en opa lijkt echt op een opa, in tegenstelling tot in het echt. Of ziet Luna ons echt zo? Anyway, ze speelt vaak als Iza op de Wii, want dan kan Iza haar een handje helpen, of weet ze zeker dat ze wint. Niet heel moeilijk als ze tegen haar moeder speelt.

Elke avond onder de douche moet er een groot hart getekend worden met daarin Iza en een kusje op het puntje van de i. Dit mag dan ook nooit vergeten worden, al gebruikt ze het vaak als het uitstellen van de douche uitzetten. Na 10 keer vragen: Luna, kom er nou uit, weet ze altijd wel te verzinnen dat er nog een paar Izaatjes op het raam moeten. Daar kan ik toch geen nee tegen zeggen.

In bed liggen naast haar eenhoornknuffels ook altijd een uiltje, zoals haar slaapfeestjes met Iza. Er moet er ook altijd 1 in ons bed, zodat ze altijd bij ons is. En dat is ze!

Altijd bij ons, lieve Iza!!!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marije 09/10/2017 at 00:37

  Wat is dit weer mooi geschreven en wat heerlijk dat iza zo mee blijft draaien in jullie gezinnetje. (wat logisch is!) kus!!

 • Reply Carla 08/10/2017 at 14:35

  Wat een lieverd is ze toch ???????????? Deze oma is super trots op haar lieve kleindochter ????
  Weer mooi en lief geschreven Cindy.

  Kus ????

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.