Iza

Brus

Brussen zijn broers of zussen van zorgintensieve kinderen. Nu is Luna natuurlijk de meest geweldige brus die er bestaat. Maar is het niet voor niets dat er een naam voor is en daardoor ook lotgenoten.

Gelukkig is het voor Luna nu allemaal “normaal” Dat komt ook omdat kinderen gewoon niet snel zeuren, behalve dan waar het leven voor hun om draait: Snoep, tv, buiten spelen, I Pad. Kinderen zijn zo flexibel, maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze over het leven gaan nadenken.

Al een hele tijd geleden zag ik een aflevering van Kruispunt: Bijzondere broers en zussen. Brussen dus, die ook een stem hebben en een heel ander leven door hun gehandicapte broer of zus. Het maakte veel indruk op mij.
Deze brussen spraken vol liefde over hun broer of zus. Hoe zij met ze omgingen was bewonderenswaardig. Ze waren ook allemaal opgegroeid tot inlevende, zorgzame, sociale en vooral lieve mensen die geweldig positief in het leven staan. Precies wat ik ook voor Luna wil.
Maar natuurlijk kwamen daar ook de verhalen uit de jeugd, dat ondanks dat de ouders vaak ook oprecht geinteresseerd waren in hen, ze wilden nooit zeuren en waren altijd loyaal naar hun ouders toe, omdat ze het al zo zwaar hebben.

Misschien kunnen we dit niet tegen gaan en moeten we dat ook niet teveel willen. Toch proberen we Luna qua aandacht en praten hierdoor toch op nr 1 te zetten. Dagelijks prijzen we haar ook de hemel in dat ze de beste is en dat we zo trots op haar zijn. Dat is ook echt gemeend, want Luna is een speciaal meisje die zich makkelijk aan elke (nieuwe) situatie aanpast, weet wat ze wilt, met iedereen kan kletsen en vol humor zit, maar ons ook overal onbewust doorheen trekt en te lief is voor haar zusje. Alleen hoop ik oprecht dat ze zich daar nooit toe verplicht voelt.

Zoals elke ouder zich afvraagt hoe hun kind later zal worden en of ze het allemaal goed doen, zijn wij daar niet anders in. Misschien moeten we er niet te bang voor zijn dat ze echt te loyaal zal worden naar ons en niet zoals elk kind zal zeuren om haar dingetjes hoe klein of groot ze ook zijn. Dat zij wel altijd met ons zal blijven praten en misschien er maar van uitgaan dat ze ook door dit alles juist nog een mooier persoon wordt dan we ooit hadden kunnen denken.

zussen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.